Депутати от Продължаваме Промяната, ГЕРБ-СДС и ДПС влязоха в спор в

...
Депутати от Продължаваме Промяната, ГЕРБ-СДС и ДПС влязоха в спор в
Коментари Харесай

Депутати се скараха за държавния дълг

Депутати от " Продължаваме Промяната ", ГЕРБ-СДС и ДПС влязоха в спор в пленарната зала за размера на държавния дълг по време на дебата по плана на декларация, с която се предлага Народното събрание да призове служебния кабинет да внесе бюджет за 2023 година и която в следствие на беше призната, информира репортер на Агенция " Фокус ".

Внесения от Политическа партия план, бе подсилен от " Българска социалистическа партия за България ". Двете политически сили опазиха позицията, че без бюджет се замразяват приходи и обществени заплащания, а страната остава на автопилот.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ защити  позицията, че би трябвало да се води и спор още какъв брой задължения можем да си позволим като страна, кой и по какъв начин ще ги заплаща и  дали ще се подвигат налозите и осигурителните вноски.

" В момента това са задължения на цената на изборния популизъм, а не е грижа за българските жители ", сподели Карадайъ и добави, че в удължителния закон могат да се вършат разбърквания на разноските за сметка на други пера, само че единствено в границите на тези доходи. 

Той напомни, че за осем години присъединяване на Движение за права и свободи във властта (от 2001 година до 2009 г.) са се върнали 16 милиарда лв. дълг, приблизително по 2 милиарда дълг на година, като в това време акцентира, че са подлагали на критика ГЕРБ за тяхното ръководство, защото тъй като от 2009 година до 2020 година те са натрупали 20 милиарда

" Сега сега обаче вие за седем месеца успяхте да счупите всички върхове за последните 32 години - 15 милиарда дълг на година, не за 10 години ", обърна се той към Политическа партия.



На позицията на Движение за права и свободи възразиха от " Продължаваме Промяната ", като Васил Пандов (ПП) сподели, че не е склонен, че с този закон за удължение могат да се вършат преразпределение на разноски или на доходи.

" Практиката на Конституционния съд е ясна, аз съм уверен, че не можем сред първо и второ четене да превърнем закона за удължение в закон за изменение и допълнение на държавния бюджет ", съобщи той. 

Асен Василев,  някогашен вицепремиер и министър на финансите разяснява, че тези 15 милиарда са нереалност и неистина, защото целият дълг, който е бил изтеглен, стои по сметка в Българска народна банка.

" Тази неистина е казана само, с цел да може средствата вместо да стигат до българските жители, да стигат до обръчите от компании ", подчерта  Василев



От своя страна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) попита Асен Василев за какво предходното държавно управление не е изтеглило по-евтино заем - на 2%, още през март, а е оставило служебният кабинет да изтегли на 5%.

" Вие сте персонално виновен за тези 3% и за този милиард на година и тъкмо Вие да излезете от тази естрада и да говорите за морал, ми идва малко допълнително ", сподели Добрев, като подсети и проблема с медиаторите пи покупката на газ.

" Г-н Василев, вие отново от " Газпром " купувахте, единствено че заделяхте едни 30 % върху цената, която всички български жители плащаха, за вашите медиатори ", сподели Добрев .

На репликите на му Асен Василев отговори: " Г-н Тошко Йорданов към този момент си заплати за лъжите от тази естрада, господин Добрев ще си заплати също ".

" Усещам в тази зала да броди един фантом с допускането, че пътят за стопански напредък е непрекъснатото генериране на нови задължения, което е притеснително ", включи се в разногласието Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС, като добави: " Не бива да позволяваме в Народното събрание да се появи болшинство вид " икономическа шмекерия ".

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР